Om det at have en mester

Af Michael Schjerling, en smuk og stille aften i februar 2009.

Følgende er min egen holdning til det at have en mester. Det er således ikke alt jeg har hørt soke sige og listen nederst er min egen holdning til at vurderer om man har fundet en mester.

Soke taler ofte om vigtigeden af at træne regelmæssigt med ham. Om vigtigheden af at han selv havde Takamatsu sensei og i det hele taget om vigtigheden af at man har en mester. Takamatsu sagde: ”Selv et insekt kan rejse 10.000 mil blot det holder fast i hestens manke”. Og dette illustrerer ligeledes vigtigheden af at have en stor mester.

Der er mestre indenfor næsten alt. Vi ser det bl.a. inden for kampkunst, religion / spirituel praksis / yoga ol. Men i hverdagen møder vi dem inden for et hvert tænkeligt job.

Hvordan ved vi om vi har fundet en mester i budo. For mig går budo og åndelig praksis hånd i hånd. Det gælder faktisk alt hvad jeg laver i mit liv. For mig at se er et mesterniveau noget man i budo kun opnår ved at gå en lang vej gennem uendelige praksiser i basis, basis og atter basis. Vi er nødt til at opbygge en struktur, en basis som en kapacitetsmæssig platform for at kunne blive fri. Jo større kapacitet vores basis har jo mere frihed er der mulighed for. Frihed i vores taijutsu, og vores sind. Uden basisen vil denne frihed i mine øjne blot være en illussion. En slags vanvid. En form for cirkus hvor klovnen i midten narer de andre klovne rundt om. En mester er fri, men har en usynlig struktur og basis skjult under friheden og handler således også uselvisk og ved ofte ikke på forhånd hvad han gør. I kampkunst taler soke om at vores teknikker ikke er vores egne med at vores krop guides af en højere guddommelig kraft. Det er tydeligt for mig at se at soke er lige præcis der hvor han forsøger at lede os hen. Nemlig på dette mesterniveau af frihed for ego og begrænsninger i sindet.
For at kunne blive mester kræver det stor kapacitet, masser af kunnen og endelig en spirit/hjerte, som er fleksibelt, stærkt som bambus og smukt og harmonisk som en blomst.

En mester er altså ikke kun en der har en mesterlig teknisk færdighed, men en der har en stor kapacitet og en mærkbar åndelighed over sig.

For os der praktiserer budo er det vigtigt at vi følger en mester. Det kan dog være svært for mange at vide om de har fundet en rigtig mester. Det er ikke det sorte belte eller en høj dangrad eller andre ydre tegn, der gør en til mester. Det er det indre. Hvis vi ikke slev hviler i os selv og kender til de dele af os selv og har opnået et vist niveau af åndelig udvikling, kan vi ikke umiddelbart mærke og afgøre om vi har fundet en mester. Vi kan med andre ord ikke genkende det store i mesteren hvis vi ikke har erfaret lidt af det i os selv.

For dem der ikke kan mærke dirkete at de er overfor en mester vil der være en række indirekte tegn, som jeg har erfaret går igen de gange jeg har stået overfor en mester i mit liv. I budo er vi ikke altid i direkte kontakt med vores mester, men vi vil stadig kunne observerer tegnene pga. den meget stærke energi der omgiver mesteren. Jo mere direkte kontakt du har med mesteren jo stærkere vil tegnene være.

 • Et af tegnene er at hvis du er træt når du kommer, så bliver du frisk af at værre sammen med mesteren.
 • Hvis du er bekymret når du kommer forsvinder din bekymring når du er sammen med mesteren.
 • Du har et spørgsmål når du kommer, men dit spørgsmål forsvinder når du er der.
 • Du har et spørgsmål, som er vigtigt for dig at få besvaret. Du spørger ham ikke om det men han svarer på det.
 • Du har et tema i dit liv, som  er vanskeligt og som du forsøger at finde løsning på. Det forsvinder når du er sammen med mesteren fordi du enten får løsningen foræret eller måske fordi du får øget din kapacitet, så du lettere kan rumme det.
 • Mesteren taler generelt, men på en eller anden mystisk måde er det meget vedkommende for dig, som om han taler direkte til dig.
 • Du oplever at mesterens timing altid er perfekt.
 • I kampkunst vil mesterens afstand og kontrol af kukan ligeledes altid være perfekt.
 • En sand mester i kampkunst vil konstant overraske og demonstrere nye teknikker fordi de opstår af intet.
 •  Du vil opleve hændelser omkring mesteren, som er meget vanskelige at forstå intellektuelt.
 • Jo mere du følger mesterens vej jo mere vil du opleve at din egen timing og dit eget held vokser.

Jeg føler mig virkelig taknemmelig over at jeg har mødt en sådan stor mester i vores soke Hatsumi Masaaki. Det er dybest set derfor jeg går denne vej og har i sinde at fortsætte hele vejen.

En smuk og stille aften i februar 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s